Плевенската полиция задържа 26-годишен, участвал в телефонна измама за няколко хиляди лева

Мъжът е с взета мярка за неотклонение "задържане под стража"

На 17 август в 14.00 часа на телефонен номер 112 е подаден сигнал за извършена телефонна измама на 93-годишна от Плевен. В хода на работата криминалисти от ОД на МВР – Плевен устаноняват, че същия ден за времето от 11.30 часа до 13.50 часа неизвестен чрез многократни позвънявания на стационарния и мобилния телефонен номер на възрастната жена се представил за служител на МВР. Под претекст, че в момента се провежда полицейска операция по залавянето на телефонни измамници я въвел в заблуждение, че за да бъдат заловени е необходимо тя да съдейства. Накарал я да събере всичките налични в дома си пари и ценности, след което да ги изхвърли от жилището си. 93-годишната на два пъти изхвърля през терасата на апартамента си 6 320 /шест хиляди триста и двадесет/ лева, които е поставила в кожени портмонета. По случая е образувано досъдебно производство.

В хода на проведените оперативно - издирвателни мероприятия е установено и задържано лицето, което е посетило адреса и е взело паричната сума – 26-годишен от с. Ореховица, общ. Долна Митрополия, обл. Плевен, Той е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл. 209, ал. І от НК, Разпитан е като такъв пред упълномощен от него защитник, Признава вината си и желае наказателното производство срещу него в Районен съд - Плевен да се води по реда на съкратеното съдебно следствие. Към настоящия момент е с взета мярка за неотклонение "задържане под стража" и се намира в арест - Плевен към Затвора - Плевен.

По случая работиха служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" - ОД на МВР - Плевен,  Първо РУ – Плевен и разследващ полицай под ръководството на прокурор от РП - Плевен