Стихове на еврейски автори звучаха в Никопол по повод 75 години от спасяването на българските евреи

Мероприятието бе организирано в партньорство с Областна администрация – Плевен

Под надслова "Да помним" премина културното събитие, посветено на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи в читалище "Напредък 1871" в гр. Никопол. Мероприятието се състоя като част от Комуникационната стратегия на Република България за ЕС-2018 и бе организирано в партньорство с Областна администрация – Плевен. Залата на местното читалище едва побра учениците от горен курс, дошли да уважат събитието.

Никопол е един от многото градове в страната, които смело застават в защита на местната еврейска общност по време на Холокоста през Втората Световна война. За топлото отношение на хората тук към евреите говори и фактът, че и до днес се почита паметта на Раби Йосеф Каро - един от най – важните еврейски равини в историята, живял и творил в читалище „Напредък 1871“. Подробности за събитията, свързани с процеса на спасяването на българските евреи в презентация разказа ученичката Селин Пандурова. В нея тя подчерта, че България остава в историята с решителността, с която цялото българско общество, Дворецът, политическият елит и църквата успяват да спасят близо 50 000 човешки живота. "Честването на 75-та годишнина от този високохуманен акт е национална гордост. Векове ще минат, но еврейския народ няма да забрави стореното от България”, каза водещата на събитието.

На сцената на читалище "Напредък" прозвучаха стихове по темата на еврейски автори. Те бяха представени от децата от кръжока по художествено слово към читалището. В концертната програма с вокални изпълнения се включиха и талантливите младежи от детската вокална група с ръководител Таня Иванова.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен