Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" с нов дом (Снимки)

Ансамбълът получи за ползване бившата сграда на Центъра за ученическо научно и техническо творчество

С празничен водосвет за здраве, в присъствието на много приятели и гости, Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев"  - Плевен откри официално своя нов дом, съобщават от пресцентъра на местния парламент. С решение на Общински съвет - Плевен, Ансамбълът получи за ползване бившата сграда на Центъра за ученическо научно и техническо творчество на ул. „П.Р. Славейков” №12 /сградата срещу Административния съд/. Освещаването на новия дом на Състава днес уважиха с присъствието и си представители на местния парламент в лицето на неговия председател Мартин Митев и Петя Василева - заместник председател на ОбС - Плевен и председател на Постоянната комисия по "Култура, вероизповедания и международна дейност". Те пожелаха на новодомците здраве и нови успехи, и все така да радват с творчеството си всички, които носят в сърцето си любовта към българския фолклор.

"В навечерието на Деня на будителите искам да пожелая да продължим да разпостраняваме и съхраняваме българския фолклор, който да бъде наша водеща светлина“, обърна се към присъстващите Мариян Туджаров, директор на Северняшкия ансамбъл. Той благодари на местната власт за това, че за първи път Ансамбъла има възможност да се радва на собствен дом. "Благодарение помощта на Общинския съвет и на Община Плевен ще можем да съхраним ансамбъла и неговото наследство и да продължим развитието му”, каза Мариян Туджаров.

Поздрав към Ансамбъла отправи кметът Георг Спартански, като подчерта, че през всички тези години в Северняшкият ансамбъл поколенията се сменят, но винаги остава едно - изключителният професионализъм. Подчертано бе и това, че за Плевен е чест да има такъв ансамбъл, който да разнася славата не само на града, но и на България зад граница.

Гости на освещаването на новия дом на Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" днес бяха още зам.-кметът Стефан Милев, началникът на отдел „Култура” Стефка Григорова, Дамянка Владимирова - управител на „Паркстрой“ и др. След водосвета всички присъстващи имаха възможност да разгледат новия дом на Ансамбъла и да се хванат на хоро.