Плевен почете делото на народните будители пред паметника на Иван Вазов (Снимки)

Честването започна с тържествен молебен, отслужен от свещеници от плевенските православни храмове

С поднасяне на цветя и венци пред паметника на Иван Вазов днес Плевен отбеляза тържествено 1 ноември - Деня на народните будители. Своята почит пред хилядите знайни и незнайни книжовници и просветители, борци за национално освобождение, вдъхвали вяра на народа ни през годините, изразиха десетки плевенчани.

В почетен караул пред паметника се строиха младите гвардейци от ОУ "Д-р Петър Берон", докато Общинският духов оркестър и Първи ученически гвардейски оркестър при СУ "Иван Вазов" изпълняваше маршове. 

Пред паметника на Вазов в празничния ден бяха и представители на Общински съвет - Плевен в лицето на неговия председател Мартин  Митев и заместник - председателите Петя Василева и Пепо Петков, много общински съветници. На ритуала присъстваха и зам.-областните управители Татяна Божинова и д-р Красимир Трифонов, кметът на Община Плевен Георг Спартански и заместниците му, представители на общинската администрация, представители на държавни и общински институции, политически партии, културни институти и училища.

Честването започна с тържествен молебен, отслужен от свещеници от плевенските православни храмове, съобщават от пресцентъра на местната управа. За будителите в миналото и днес, за тяхното дело и мисия говори в словото си кметът Георг Спартански. От името на областния управител Мирослав Петров поздравителен адрес прочете заместникът му д-р Красимир Трифонов.

В празничната програма за 1 ноември участие взеха още Общинският духов оркестър и хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска. В знак на признателност пред паметника на Иван Вазов бяха поднесени венци и цветя от признателен Плевен.