Готвят промени в теоретичния изпит на шофьорите

Кандидат-шофьорите ще бъдат поставяни в различни реални ситуации, заснети на видео

Промени в теоретичния изпит на шофьорите подготвят от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Реални ситуации на пътя ще тестват рефлексите и знанията на бъдещите шофьори. Предвижда се курсистите да отговарят на по-малко въпроси. В бъдещите листовки ще има 20 въпроса, но към тях ще бъдат прибавени до три клипа с продължителност до 3 минути. Изпитваните ще бъдат поставяни в различни реални ситуации, заснети на видео. А освен знанията им, ще бъде оценявано и времето им за реакция.

Промените в изпита трябва да влязат в сила след приемане на новия Закон за водачите на моторни превозни средства. Очаква се скоро новият нормативен акт да бъде качен за обществено обсъждане, преди да влезе за гласуване от депутатите, обявиха от бившата ДАИ пред „Монитор“. 

В практическото обучение също са предвидени промени, които ще позволят на кандидатите да развият уменията си за маневриране, както и да свикнат с габаритите на автомобила, преди да стъпят на пътя. За бъдещите шофьори са предвидени и повече часове за кормуване и управление на автомобила на скоростен път. 

С промени в наредба, след като бъде приет законът, ще се въвеждат твърди маршрути за практическия изпит за шофьорска книжка, така че да се намали субективният фактор. Маршрутите ще бъдат вкарани в GPS система, а софтуер ще ги разбърква и ще избира преди изпита. По време на самото кормуване изпитващият няма да дава команди на курсиста. Тази функция ще се извършва от гласа на GPS-а в колата. Единственото задължение на изпитващия ще бъде това да води бележки за грешките, които допуска кандидатът за книжка.