Министър Кралев: Обща кандидатура на Балканите за Световното по футбол е политически акт

Toва заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в сутрешния блок на БНТ

Обща кандидатура на Балканите за Световното по футбол през 2030 г. е важен политически знак. Тя показва, че Балканските държави ще работят заедно не само в областта на спорта, но и заедно ще отстояват общите си политически и икономически интереси.  Toва заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“. По думите му, предложението на гръцкия премиер Алексис Ципрас към премиера Бойко Борисов показва, че България е търсен и  уважаван партньор. „Най-важното е, че четирите страни заявиха, че ще работят заедно. Започваме преговори със спортните министри на Гърция, Румъния и Сърбия относно подготовката за кандидатстването“, коментира Кралев.

Според спортния министър намерението  за тази обща кандидатурата се посреща с огромен интерес, но и с известна доза скептицизъм заради изоставането на страната ни по отношение на спортната инфраструктура. „Позитивната новина е, че това ще ни даде стимул да изградим стадионите си – ще са нужни 2-3 стадиона във всяка от четирите държави с капацитет минимум  40  000 зрители, за да се  посрещнат срещи от груповата фаза“, обясни той.  Кралев обясни, че има сериозни конкуренти за кандидатурата, но до 2024 г. има достатъчно време България, Гърция, Сърбия и Румъния да подготвят силна обща кандидатура. „Няма как да надскочиш себе си, ако не мечтаеш – дълги години се надявахме да имаме световни първенства по волейбол и художествена гимнастика, което се случи. Ще бъдем домакини и на шорттрек. Имаме прекрасни зали и можем да приемаме състезания от висок ранг. След спортните зали, които изградихме, сега идва ред и на футболната спортна инфраструктура“, категоричен бе министърът.

Красен Кралев подчерта, че в последните три години държавата е показала, че има воля, защото са направени големи инвестиции в стадионите на отборите от професионалната група. „Реконструирахме над 10 стадиона, които вече разполагат с качествени терени и осветление. И няма да спрем дотук“, заяви Кралев. Той посочи, че са водени разговори със Столична община, които да предложат терен за нов стадион, след което ще се обмисли инвестицията.

Спортният министър обясни, че шансовете ни за домакинство на Зимни младежки олимпийски игри през 2024 г. са огромни, стига да се разреши казусът с изграждането на спортната инфраструктура на Витоша. Според Красен Кралев България има силно лоби в Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет (МОК), от които зависи взимането на решението за домакинството. Това ще се случи през 2020 г.

„По план алпийските ски трябва да са съсредоточени на Витоша. Спортовете на закрито ще бъдат в Арена Армеец и в Зимния дворец. Кънки бяганията ще се проведат на стадиона, който трябва да се заледи. Ски бяганията, скоковете и биатлона ще се проведат на Боровец. Най-сериозната инвестиция от наша страна ще е за изграждане на шанца. На Витоша инвестицията трябва да бъде за сметка на собственика на съоръженията, не на държавата“, коментира Кралев.

Красен Кралев бе категоричен, че трябва да се промени Планът за управление на Витоша, за да се изградят нови стълбове и нови спортни съоръжения. „Според ЗУТ трябва да имаш разрешение за строеж, за да смениш стълб, което се забранява от Плана. Това не е сериозна корекция и лесно може да се направи“, каза той. По думите на Кралев, скоро се очаква категорична позиция от страна на Столичния общински съвет, които да заявят, че искат такава промяна, за да бъдат решени проблемите на Витоша. „Категорично твърденията, че ще има нерегламентирано строителство са неверни. Всички софиянци искат Витоша да е пригодена за спорт и вярвам, че ни подкрепят. Спечелването на това домакинство ще има огромно значение за България“, заяви министърът на младежта и спорта. Кралев обясни, че Министерство на младежта и спорта е инициатор на промените, заедно със Столична община,  за да се изгради нужната спортна инфраструктура. Той подчерта, че МОСВ трябва да поемат отговорност и да направят промените в Плана, за да стане възможно изграждането на спортни съоръжения, но и да бъдат защитени интересите на Природния парк „Витоша“. „Всяко съмнение за нерегламентирано строителство трябва да бъде пресечено на секундата“, категоричен бе Красен Кралев.

Министърът на младежта и спорта коментира и силното поколение млади български спортисти, които завоюваха огромни успехи на младежката олимпиада в Буенос Айрес и подкрепата, която получават от държавата. Красен Кралев обясни и с какъв бюджет ще разполага спортното министерство през 2019 г.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен