Кампанията "Право на зрение“ посети пенсионери в Червен бряг и Луковит

Доц. Весела Иванчева установи проблеми със зрението при над 80% от прегледаните

Червен бряг и Луковит бяха посетени от Националната кампания „Право на зрение“. В пенсионерските клубове в двата града бяха организирани безплатни прегледи за социално-значими очни заболявания. Партньор на кампанията стана доц. д-р Весела Иванчева от Катедрата по очни болести на МУ – Плевен и  Очен медицински център „Окулус“, която заедно с медицинската сестра Николова извърши изнесените прегледи.

Целта на кампанията е ранно откриване на очни заболявания, причиняващи слепота. На първо място по причина за слепота в света е катарактата – т.нар. старческо перде. Кампанията е насочена към хората над 60г. възраст, защото те са застрашени от заболяването.

За 2 дни бяха прегледани над  120 души от три пенсионерски клуба в двата града. Проблеми със зрението не се установиха само при единици от тях. Всички посетители получиха информационни материали за заболяването „катаракта“, а хората с проблеми бяха насочени за допълнителни прегледи и уточняване.

"Начални признаци на катаракта бяха открити при повече от 90% от участвалите в прегледите. Важно е да кажем, че според съвременната офталмологична наука катарактата се отстранява в момента, в който започне да пречи на зрението. Не се чака да „узрее“, както е било разбирането преди“, обясни доц. Иванчева.

Премахването на пердето се извършва с хирургична процедура, която е безкръвна, безшевна и без болничен престой. Процедурата възвръща нормалното зрение, ако пациентът няма други проблеми. Симптоми на пердето са: замъглено и размазано зрение, дразнене от светлината, двойно виждане, ореол около светлината (лампи и фарове на коли), избледняване на цветовете, честа смяна на диоптрите на очилата.

През 2018 г. Национална кампания „Право на зрение“ е посетила над 50 малки населени места. С подкрепата на специалисти-офталмолози са прегледани над 5000 души.