Христина Шопова представи Благоевград на конгреса на кметовете франкофони

Община Благоевград бе приета в организацията през 2016 година

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова представи Благоевград по време на годишния конгрес на Международната асоциация на кметовете франкофони. Ежегодната конференция на организацията, в която Община Благоевград бе приета през 2016 година, благодарение на успешно възстановения фестивал "Francofolies.Blagoevgrad", се провежда в град Лил, Франция, от 5-ти до 7-ми ноември.
Темата на срещата тази година е свързана с развитието на спорта и всички насоки, в които той може да окаже влияние.

Сред основните акценти на форума са предимствата и рисковете при организирането на международни и световни събития. По време на форума Благоевград представи благоприятното влияние, което спортните събития оказват върху икономиката, туризма и най-вече върху стратегията за мотивация на гражданите към по-здравословен живот с помощта на спорта.
Главни модератори на панелите са Грегоар Жюно, президент на Световния съюз на Олимпийските градове, и главният секретар на организацията - Мелани Дюпарк.
Президент на Асоциацията е Ан Идалго, кмет на Париж.
Международната Асоциация на кметовете франкофони е основана през 1979 г. Първоначалната идея е, чрез Асоциацията да бъдат обединени кметове, говорещи френски език. С течение на времето организацията започва да обединява кметове от различни страни, целящи да подобрят стандарта на живот в своите населени места. Всички членове в асоциацията споделят ценности, култура и общи възгледи за развитието на своите общини.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен