Цената на АЕЦ "Белене" - до 10 млрд. евро

През 9 етапа ще мине процедурата по избор на стратегически инвеститор

През 9 етапа ще мине процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", като името му трябва да стане ясно след малко повече от година. Това обяви в студиото на „Лице в лице” енергийният министър Теменужка Петкова, съобщава btvnovinite.bg.

Тя подчерта, че българската държава ще участва само с апортна вноска, т.е. с площадката, оборудването, инфраструктурата и лицензите. Именно заради това и анализи на БАН и HSBC са дали максимална обща стойност на проекта до 10 млрд. евро, като това е задължително условие пред потенциалните инвеститори.

Друго такова е централата да заработи до 10 години след сключването на договора.

Не толкова ключово е изискването избраната компания да имат опит в строителството и експлоатацията на АЕЦ: "За нас е важно да имат опит в ядрената енергетика, но не е задължително – става дума за стратегически инвеститор, а не за строител”. Петкова отбеляза, че например т.нар ядрен остров може да бъде изграден само от конструктора на реактора – „Росатом”.

Именно руснаците ще бъдат поканени да участват в проекта, като към момента заявен интерес има от френски, китайски и корейски енергийни компании.

Тези, които стигнат до преговори, ще трябва да представят и финансов модел на проекта с крайна цена на електроенергията.

Петкова сподели, че е оптимист за реализацията на Втора атомна. По думите й през последните 6 г. сериозно се е променила енергийната политика на целия ЕС.