Кашкавал и сирене залежават в мандрите, в магазина – заместители

Складовете препълнени, както никога досега

Тонове сирена, кашкавали и млечна продукция залежава в мандрите и складовете. За това алармираха производители в ефира на Нова тв. Според проучване на Центъра за икономически анализи на селското стопанство само тази година ще изядем близо 15 000 тона заместители с растителни мазнини

Производството на саламурено сирене намалява непрекъснато, но това на имитиращи продукти се запазва.

„Складовете ни са пълни, както никога досега. Произвеждаме над 150 тона сирене. Втора година алармиране, че не е нормално да се работи с растителни мазнини. Естествено, хората купуват по-евтиния продукт“, казва Иван Грънчаров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Именно по-ниската цена е основният мотив на купувачите да вземат менте за сметка на истински млечен продукт. Сиренето от истинско мляко струва над 7-8 лв.

Млекопреработвателите настояват за ограничаване или дори спиране на производството на имитиращи продукти. Междувременно браншът се задъхва заради непродадената стока.

Мандрите предвиждат намаляване на производства и уволнения на служители.