Академичната общност отбеляза Деня на Русенския университет

На тържествено събрание по повод 12 ноември - Деня на Русенския университет бяха връчени дипломите на защитилите образователно-научна степен „доктор", „доктор на науките", а също и на придобилите академична длъжност „доцент" и „професор". Нови седемнадесет доценти и четирима професори допълват хабилитирания състав на Алма Матер, през годината един преподавател успешно е защитил ОНС „доктор на науките", а защитилите ОНС „доктор" са общо двадесет и един.

Сред официалните гости на тържеството бяха областните управители на Русе – Галин Григоров и на Видин – Албена Георгиева, народните представители от 19-ти Многомандатен избирателен район: д-р Андриан Райков, Искрен Веселинов и Пенчо Милков, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта – Драгомир Николов, кметът на Видин – инж. Огнян Ценков, зам.-кметът на Община Русе – Страхил Карапчански, заместник-областният управител на Силистра Илиян Великов и колегата му от Видин- Лъчезар Попиванов и др.

„За изминалата една година Русенският университет стана по-силен, по-мъдър и по-вдъхновен", каза в словото си ректорът чл.-кор. проф. Христо Белоев. Той съобщи, че Русенският университет е четвъртият от България, подписал Магна Харта Университатум – програмен документ за академичната автономия и академичните ценности, който от 1988 г. насам е обединил повече от 1000 академични институции по света около идеята, че университетът, още от времето на своето възникване като институция през Средните векове в Европа, е еманация на свободния дух и територия на непреходни ценности. „Ценности като интегритет, равенство, креативност и иновативност, социална отговорност и плурализъм за нас отдавна не са само думи. Те са залегнали в нашата мисия и ръководни принципи. Всеки ден ние ги отстояваме и утвърждаваме с делата си", добави ректорът.

В тържеството беше поставен акцент върху ролята на филиалите на Русенския университет в голямото академично семейство. Мениджърът на Канев център – д-р Петя Ангелова бе отличена с Плакет на Русенския университет за развитието на центъра и по повод неговата пета годишнина. Благодарствени грамоти от ректора за работата си със студентите и докторантите и приноса им за утвърждаване името на Русенския университет получиха преподаватели, навършили 65 години през последните 12 месеца.

Талантливи деца, възпитаници на д-р Наталия Константинова, отправиха музикални поздрави към аудиторията.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"