ПГПЧЕ – Плевен участва в национална среща на сдружението на българските европейски клубове

След своята изява всички възпитаници и учители получиха сертификати от председателя на сдружението

От 8 до 10 ноември се проведе годишна национална среща на национално сдружение на българските европейски клубове /NABEC/ в хотел РИУ - Правец. Участие взеха общо 34 училища от 18 града, 122 ученици и 44 учители.

Член на европейската организация е и ПГПЧЕ–гр. Плевен. NABEC е мрежа на Европейските клубове на училищата и обединените детски заведения в България, в която участниците имат възможност да научат повече информация за Европа и интеграционните процеси. Също така да осъществят контакти и обмен, както и да участват в съвместни проекти на Европейските клубове и да обогатят техните дейности в училищата. 

Срещата на 8 ноември започна с  представянето на темата „Лидерството – предизвикателство за съвременния учител” от проф. д-р Вяра Гюрова и доц. д-р Ваня Божилова – СУ „Св. Кл. Охридски”.                                                                                           

Официалното откриване на събитието беше на 9 ноември от д-р Красимира Василева, председател на сдружението. След това Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, изнесе лекция на тема „Дебатът за Европа”. Тя бе последвана от тази на Бойко Благоев, който е съветник „Информация и комуникация” при Председателството на ЕЕК. Лекцията на Таня Чунтова, сътрудник „Връзки с обществеността”, бе на тема „Европейският парламент – гласът на гражданите”. В същия ден бяха представени и темите „Хипотетична перспектива ли е еврото за България?” от проф. д-р Ингрид Шикова – Су „Св. Кл. Охридски”, лекцията „В подкрепа на различността” от Юлиана Методиева, която е гл. редактор на сайта „Маргиналия”.

Заместник-министърът д-р Моника Панайотова говори за  „Ротационният принцип на ЕС и българското председателство на Съвета на ЕС”. Доц. д-р Светослав Малинов, член на Европейския парламент, представи темата : „Европейски съюз – образователни аспекти”.

Занятията през втория ден от семинара завършиха с вечер на таланта, в която ученици и учители от различните училища бяха подготвили песни, танци и викторини на европейска тематика.

Грета Димова – заместник-директор на ПГПЧЕ – гр. Плевен и Таня Илиева – преподавател по философия на френски език в ПГПЧЕ – Плевен и заместник-директор на ОУ „Валери Петров“- Плевен, представиха дейността на ПГПЧЕ – гр. Плевен по европейски проекти и програми.

След своята изява всички възпитаници и учители получиха сертификати от председателя на сдружението – д-р Красимира Василева.

ПГПЧЕ – гр. Плевен е член в Националното сдружение на българските Европейски клубове от 2010 г., а от 2017 г. е  „Училище посланик на Европейския парламент”. Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"