Информационна кампания в подкрепа на донорството в Медицински университет - Плевен

Д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова ще бъдат на място в университета, за да се срещнат със студенти и преподаватели

Плевенският медицински университет се присъединява към информационната кампания на координаторите по донорство за област Велико Търново, д-р Сибила Маринова и д- р Ваня Лъчезарова.

Днес двете лекарки ще бъдат на място в университета, за да се срещнат със студенти и преподаватели. По време на срещата, на която ще присъства и координатора за Плевен д-р Георги Димитров, лекарите ще говорят с бъдещите медиците за донороството и значението на това обществото ни да бъде информирано, тъй като България все още сред изоставащите държави в Европа в това отношение. Част от срещата – разговор със студентите ще бъде и темата за мозъчната смърт, която процес, при който е настъпило трайно и необратимо спиране на всички функции на главния мозък. А един напълно здрав пациент, изпаднал в мозъчна смърт може да спаси няколко човешки живота.

Студентите и лекарите ще обсъдят и необходимите законодателни промени, които трябва да бъдат направени в България, за да може приживе всеки от нас да заявява желанието си да бъде донор, а не само отказа си, както е в момента.