Първият в страната център за психо-социална рехабилитация отвори врати в Плевен (Снимки)

Кметът Георг Спартански приветства идеята и нейната реализация, подчертавайки първенството на Плевен в това начинание

 Център за психо-социална рехабилитация, първият по рода си в страната, беше открит официално днес в плевенския парк „Кайлъка”, съобщават от пресцентъра на местната управа. Гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет Мартин Митев, кметът Георг Спартански, общински съветници, представители на лекарската гилдия.

Създателят на центъра д-р Пламен Атанасов разказа, че тук ще се предлагат иновативни терапии, като за целта е създаден мултидисциплинарен екипи от лекари – психиатри, психолози, социални работници, арт- и кинезитерапевти. Те ще работят по терапевтични програми за медикаментозно поддържащо лечение, индивидуална и групова психотерапия, арт и музикотерапия. По този начин ще се запълни една важна ниша от нашето здравеопазване – продължително възстановяване и ресоциализация на пациенти с психични проблеми след овладяване на състоянието им в специализираните болнични заведения. В Центъра е създадена уютна среда, близка до домашната, в която ще се осъществява рехабилитацията през деня, а вечер пациентите ще могат да се прибират при своите близки, допълни още д-р Атанасов.

Кметът Георг Спартански приветства идеята и нейната реализация, подчертавайки първенството на Плевен в това начинание. Хора сме, живеем във време с много предизвикателства, никой не е застрахован от здравословни проблеми и е много оптимистично, че има професионалисти, които подават ръка за адекватна помощ в трудни моменти, каза още той, пожелавайки успех на екипа на Центъра.