С условна присъда приключи дело за причиняване на смърт поради немарливост

До влизане на присъдата в сила мярката за неотклонение на подсъдимото лице остава „Подписка“

На 19 ноември приключи с условна присъда делото за причиняване на смърт, поради немарливо изпълнение на дейност – реконструкция на електрически мрежи.

Обвинителния акт на Окръжна прокуратура Плевен против И.А.П. от гр.Л. е с обвинение за това, че nа 28.11.2013 г. в гр.Л., обл.П., същият е причинил смъртта на М.Р.П. от гр.Л., поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - реконструкция на електрически мрежи - престъпление по чл. 123, ал.1, предложение 2-ро от НК.

За изясняване на фактите и обстоятелствата по делото и разкриването на обективната истина, са разпитани 13 свидетеля и са изслушани вещите лица по назначените съдебно-медицинска експертиза, комплексна психолого-психологична експертиза от две вещи лица, електротехническа експертиза, единична съдебно-техническа експертиза, тройна съдебно-техническа експертиза, допълнителна такава, както и повторна тройна електротехническа експертиза от три вещи лица, които да отговорят на поставените 24 въпроса. По делото са проведени 8 открити съдебни заседания.

С постановената присъда от 19.11.2018 година, съдът признава подсъдимия И.А.П. за виновен по повдигнатото обвинение и на основание чл.123, ал.1, предложение 2-ро от НК го осъжда на една година лишаване от свобода – условно, с изпитателен срок от три години. Съдът осъжда подсъдимия да заплати на тримата граждански ищци и частни обвинители, сумата от по 30 000 лева за всеки един от тях, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 28.11.2013 година, до окончателното изплащане на сумата, като за разликата до 120 000 лева, отхвърля иска като неоснователен и недоказан. Подсъдимият е осъден да заплати разноските по делото. 

Присъдата може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд – град Велико Търново. До влизане на присъдата в сила мярката за неотклонение на подсъдимото лице остава „Подписка“.