От 17 декември ще можем да конвертираме хартиената винетка в електронна

Цените на винетките за всички превозни средства няма да се променят - остават същите както до сега

В началото на декември ще предложим за обсъждане обхвата на тол системата и варианти на тол такси за товарните автомобили над 3.5 т.  Изчисленията се изготвят от Световната банка, която е консултант по проекта. Това заяви в интервю за Българската национална телевизия Антон Антонов, директор на „Националното тол управление“.  Той обясни, че вариантите за таксуване ще бъде обсъдени с всички заинтересовани страни. След като бъде постигнат консенсус, тарифата ще бъде изпратена за нотификация в Европейската комисия.

Цените на винетките за всички превозни средства няма да се променят - остават същите както до сега. Антонов поясни, че тежкотоварните автомобили ще използват винетки до 15 август 2019 г., от 16 август те ще преминат на тол такса. „Въвежда се и уикенд винетка за леките автомобили. Цената й ще бъде 10 лева и е  насочена към потребителите, които по-рядко пътуват”, коментира Антон Антонов. Тя ще е валидна от петък 12 ч. до неделя 23:59 ч.

Директорът на „Националното тол управление“ посочи, че шофьорите, които имат стикер винетка валидна след 1 януари, ще могат да я преобразуват (конвентират) в електронна. Потребителите ще могат лесно да го осъществят на сайта на тол системата bgtoll.bg от 17 декември. Необходимо е да въведат единствено регистрационния номер на автомобила и валидността на винетката. „Конвертирането е препоръчително и то ще улесни системата. Хартиената винетка не бива да бъде отлепяна от стъклото на автомобила до изтичане на валидността й“, отбеляза Антонов.

Относно начините за купуване на електронни винетки Антон Антонов обясни, че от 17 декември потребителите ще могат да купят винетка от сайта bgtoll.bg, чрез мобилно приложение, терминали за самообслужване, които ще бъдат разположени в търговските обекти и на каса в търговските обекти. Винетка ще може да се закупи с кредитна и дебитна карта, чрез банков трансфер и с карта за гориво. За банковия трансфер шофьорите трябва да знаят, че е необходимо технологично време, както при други видове банкови плащания. Ще се необходими ден или  два, за да бъде обработена транзакцията и да се отрази в системата.  Отново в сайта, всеки ще може да провери дали има валидна електронна винетка – необходимо е да се въведе регистрационния номер на автомобила.

Антон Антонов посочи, че конкурсите за наемане на служители в тол управлението са обявени и предстоят интервюта.