Колите без винетки няма да може да напускат страната

Без право на технически преглед, ако автомобилът няма винетка

Без право на технически преглед, ако автомобилът няма винетка. Санкцията ще влиза в сила, ако новата тол полиция установи, че колата се движи без валиден стикер по републиканската пътна мрежа, съобщава btvnovinite.bg.

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за движение по пътищата.

Новата тол полиция ще има право да ви спира, ако електронната система установи, че винетката ви е невалидна или липсва такава.

Органът ще има право да ви връчва и наказателни постановления или фишове, издадени в миналото от "Пътната полиция".

Колите на новия контролен орган ще разполагат със светлинна сигнализация, а стоп палките им ще са подобни на тези на МВР, само че на тях ще пише ТОЛ.

Освен, че няма да се допуска до технически преглед, колата, хваната без винетка извън населено място, няма да може да напуска и страната. Глобата ще е в размер на 300 лева. Ако я платите веднага, санкцията ще е 150 лева, но ако се забавите 30 дни, ще се наложи да плащате двойно. За валидността на пътните стикери ще следи специалното звено на Пътната агенция.

Това обаче не означава, че и КАТ няма да следи за винетки, а в случай, че сте спрени от т.нар. тол полиция, то новият орган би могъл да ви връчи акт, електронен фиш или наказателно постановление, издавано от КАТ.