За всички, които постят – златното меню на проф. Донка Байкова

Петкратен режим на хранене, за да не сме гладни по време на пости

Честа грешка, която хората допускат при постенето, е наблягането на хляба, олиото, тестените изделия. Така в края на постите мнозина се озовават с няколко килограма отгоре. Ето защо ви предлагаме примерното меню на диетолога проф. Донка Байкова, което ще ви помогне да разнообразите някои вредни навици и да поддържате златната среда на здравословно и пълноценно хранене по време на пости. Без излишни рискове за здравето!

„Петкратен режим на хранене, за да не сте гладни, защото растителните храни са обемни, но и бързо напускат стомашночревния тракт и ситостта не е в онази добра, оптимална степен, каквато е по време на смесен модел на хранене. Чувствате се често пъти много гладни, наблягате на хляба и олиото, циганската баница, хляб и лютеница, хляб и маслини. И в края на поста се озовавате с няколко килограма отгоре“, обяснява проф. Донка Байкова в интервю за Tribune.bg.

Нейният съвет е да има максимално разнообразие, за да не изпадне организмът в дефицити по време на рисков сезон от годината, какъвто е зимата.

„По средата на поста християнската религия повелява да се консумира риба, тогава ще попълним дефицитите. Рибата като животинска храна има и достатъчно желязо и калций, и добър лесносмилаем протеин, и омега 3 мастни киселини. Тях в растенията, ядките и семената ги има, но са под друга форма. И в бобовите ги има разбира се. В рибата има и селен, тоест много антиоксиданти. Страхотно е да хапнем риба на Никулден“, казва проф. Байкова.

Примерно меню

Започваме с въглехидратна храна на закуска - пълнозърнести зърнени асортименти като зърнен микс от овесени ядки, ленено семе, сусамово семе, гарнирани с 20 грама семена слънчогледово семе. Или ядките на два ореха и един плод – ябълка.

„Обичайно смесваме зърнения микс с няколко лъжици кисело мляко, но в случая ще прибавим ядково мляко, направено от нас или соево мляко, както и оризово мляко. Можем да консумираме зърнения микс и с плодове, направени под форма на смути. Ще ги смесим и по този начин ябълката ще отиде към зърнената закуска“, поясни проф. Байкова.

Любителите на хляба могат да закусят две филии пълнозърнест хляб или хляб от лимец с лютеница. Тези, които си падат по сладкото могат да консумират хляба с настъргана ябълка и канела.

В 10 и 16 часа се приемат плодове. Ако все пак сме гладни, можем да изядем отново една филийка пълнозърнест хляб с лютеница или 50 грама фурми, сухи кайсии, ошав, един банан или пък около 40-50 грама ядки.

Не се препоръчва по-голямо количество, защото ядките са висококалорийни, а ние искаме да разтоварваме организма.

На обяд се препоръчва бобова и зърнена храна в един прием, като бобът може да се замени с грах или леща. Ако бързаме, те могат да бъдат и от консерва. Зърнените храни, които можем да изберем са ориз, просо, елда или булгур. Менюто може да включва и зеленчукова гарнитура. Напитката е на плодово основа или пък можем да изядем за десерт един плод.

В някои от дните са позволени и картофи. Можем да си сготвим постен гювеч например.

Що се отнася до вечерята, всички правим една грешка – цял ден нищо не ядем, на вечеря ни пада пердето и започваме да се тъпчем. Тя трябва да бъде богата на зеленчуци и с по-малко въглехидрати“, съветва ни проф. Донка Байкова.

За да има все пак белтък и засищаща способност вечерята ни, можем да поръсим зеленчуците със сусамово, с тиквено или слънчогледово семе. Или пък да прибавим грах и бобова храна към тях. Можем да хапнем и две филийки пълнозърнест хляб с лютеница, маслини, авокадо или ядки.

„Разбира се, за да имаме усещане за ситост, зеленчуците могат да бъдат термично леко обработени. Могат да бъдат задушени или под формата на зеленчукова супа, която е много лека, но с една филийка хляб е изключително засищаща“, уверява ни проф. Донка Байкова.