Окончателно: Минималната пенсия става 219 лв. от средата на 2019 г.

Парламентът прие окончателно минималната пенсия да се увеличи от средата на следващата година

Парламентът прие окончателно минималната пенсия да се увеличи от средата на следващата година. От 207.60 лв. тя става 219.43 лв. в сила от 1 юли 2019 г. Тогава с още 5.7 на сто ще се повишат всички пенсии у нас, съобщава tribune.bg.

От БСП излязоха с предложение от алтернативния си бюджет – минималната пенсия да се повиши до 300 лв. и всички пенсии да се преизчислят. Последваха разгорещени спорове в пленарна зала.

Надя Клисурска от левицата обвини ГЕРБ, че са излъгали 1 милион и 900 000 свои избиратели, а Обединени патриоти - 318 000 свои поддръжници с предизборните обещания за достойни старини.

Рамадан Аталай от ДПС се присъедини като изтъкна, че националистите в управлението са излъгали при влизането си в парламента, че минималната пенсия ще стане 500лв., а сега ГЕРБ се чудят как да се отърват от  тях.

Валери Симеонов от НФСБ остро възрази на спекулациите на опозицията.

"Г-н Рамадан, благодарение на ОП обидно ниските пенсии бяха увеличени. Никъде не сме споменавали в предизборната кампания за 500 лв. пенсия. А добре, че бяхме ние, за да няма втора етническа партия в НС и ДПС, хоп, на изборите станахте четвърта политическа сила“, заяви Симеонов.

Контра репликата от Рамадан Аталай не закъсня. „А вие, г-н Симеонов, влязохте в управлението с големите обещания и преди една седмица, хоп, се върнахте в парламента“, заяви той на бившия вицепремиер.

Светлана Ангелова от ГЕРБ сложи точка на споровете и уточни, че увеличението на пенсиите при правителството на левицата всъщност е било е изплатено от правителството на ГЕРБ.

"Защо тогава не направихте преизчисление на пенсиите. Знаем, че сте царе на фалитите и дефицитите, на популизма. Не заблуждавайте българските граждани“, завърши депутатката от мнозинството.