Директорът на плевенската пожарна гостува на НУИ "Панайот Пипков"

Комисар Атанасов разказа случки от живота и ежедневието на пожарникаря и рисковия характер на професията

Комисар Станислав Атанасов гостува на учениците от Начален курс на НУИ "Панайот Пипков" - Плевен. Той е Директор на Плевенската Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението при бедствия и аварии“ и отговаря за всички пожарникари в областта. Заедно с него, в Арт зала беше и дежурен инспектор, зареден с неизменните атрибути на пожарникарите – топлоустойчиво облекло, каска и колан, кислородна бутилка, брадва и радиостанция.

Най-напред, на притихналата аудитория от първокласници, второкласници, третокласници и четвъртокласници, Комисар Атанасов разказа случки от живота и ежедневието на пожарникаря и рисковия характер на професията: за пожари в горски масиви, на полето, в жилищни сгради, разрязване на автомобили при катастрофи, за изваждане на пострадал, спасяване при наводнения, големи пожари в населени места и др. Емоционална беше и историята за спасено котенце, а комисарят допълни, че пожарникарите са с добри сърца и често спасяват всякакви животинки. Последва демонстриране на поставянето на противогаз, а после заваля град от въпроси: Мислил ли е Комисарят да се откаже от професията?; Кой е най-опасният пожар, гасен от плевенската пожарна?; Какво се прави най-напред при горяща къща или апартамент?; Кой е бил любимият му предмет като ученик? На въпроса: Какви качества са необходими, за да станеш пожарникар?, Комисар Атанасов отговори, че за да станеш добър пожарникар, трябва да имаш непреодолимо желание, да си физически и умствено силен човек, задължително да работиш в екип и да се самообучаваш в много насоки цял живот.

На финала, комисарят и инспекторът раздадоха брошури и книжки, част от превантивната работа с децата и населението. Те поканиха новите си приятели в Пожарната, за да усетят на живо тръпката от опасната, но най-хуманна професия.

Организаторите на срещата: Родинка Попова, Виолета Дилова и Калинка Бенчева, както и класните ръководители: Татяна Николова и Ваня Колева  благодариха за оказаната чест и незабравимата среща с хора, които са добър пример за децата ни.

Срещата е част от Темите за Час на класа – “Защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи“ – „Професия пожарникар“ и „Индивидуални средства за защита“