РВИМ - Плевен организира няколко събития по повод 10 декември

На 10 декември – вход свободен за всички музейни обекти в структурата РВИМ - Плевен

На 6 декември 2018 г. от 11.00 часа в Панорама „Плевенска епопея1877 г.” ще бъде открита изложба „Книги от златния фонд на Регионален военноисторически музей – Плевен”. Книгите, представени в изложбата са издания от края на XIX и началото на XX век и се съхраняват в специализирана библиотека на музея. По-голямата част от тях са дарения –  от  Руското военно министерство и Румънското военно министерство, различни институции и частни лица. Съдържанието им е тясно свързано с  Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Първите книги пристигат още с историческите предмети, изпратени от Русия за уреждане експозициите във Военноисторическите къщи музеи в България и полагат началото на библиотеката.

Едно от най-старите издания е книгата на генерал-майор Д.П. Батурлин „Картина воинъ Россiи съ Турцiею въ царствованiя императрицы Екатерины II и императора Александра I”, превод от френски, издадена в Санкт-Петербург още през1829 г., която отразява Руско-турските войни от втората половина на XVIII и началото на XIX век.

Сред най-интересните и ценни издания са:

„Сборникъ матерiалов по Русско-турецкой войне 1877-78гг. на Балканском полуострове„ в 97 тома, издадени в Санкт-Петербург от Военно-историческата комисия на Главния щаб, 1900-1911

„Описание Русско-турецкой войны на Балканском полуострове 1877-78г.” в 9 тома, издание на Военно-историческата комисия на Главния  щаб 1901-1913 г.

„Памятник Восточной войны 1877-1878 гг.” на Старчевски А. А., Санкт-Петербург,1878 г.

Други ценни издания от колекцията са книгите за Руско-турската война 1877-1878 г. на румънски, френски, английски и немски автори, както и преводи от турски език. Антикварна рядкост е издадената през 1878г в Лайпциг на немски език „Илюстрована военна хроника 1876-1877. Мемориална книга за ориенталската война”.

Безспорен интерес представлява книгата на дивизионния генерал Музафер паша и полковника от генералния щаб Тальят бей „ Източната война 1877-1878 г. Отбраната на Плевен по официални и частни документи”, събрани под ръководството на мюшира Гази Осман паша.

Фредерик Уилям фон Херберт, английски капитан на турска служба, представя спомените си за Плевенската епопея1877 г. в книгата „Отбраната на Плевен1877 г.

На 7 декември 2018 г. от 11.00 часа в парка на къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” Община Плевен и Регионален Военноисторически музей – Плевен ще бъде открита изложба „Памет в бъдещето”. 12 постера представят град Плевен като град-паметник и  град-музей през погледа на художника-фотограф, запечатал незабравими изгледи от Плевен и музеите на пощенски картички и снимки, запазени и до днес във фонда на РВИМ – Плевен. Пощенските картички са не само личен спомен, но те представят Плевен и Военноисторическите музеи пред новия свят.

На  9 декември 2018 г. от 10.00 часа в Панорама „Плевенска епопея1877 г.”. за втора поредна година Скаутски клуб „Лъвче” – Плевен към Организацията на българските скаути – България организират „Младежка среща „Плевен-град на подвиг и приятелство”. Основна тема на срещата е „Освободителната Руско-турска война и Плевенската епопея1877 г. през погледа на младите хора”.

Заявки за участие в срещата, освен от плевенски училища има от София, Враца и Русе. Задочно ще участват и екипи от Русия – Москва, Санкт Петербург и Суздал. Целта на мероприятието е да предизвика младите хора да проучат и представят материали да дискутират темата, пречупена през призмата на времето и техния поглед. Гостите ще се запознаят с възможностите за туризъм в Плевен и региона и ще се подготвят  бъдещи младежки срещи и мероприятия.

На 10 декември 2018 г. от 14.00 часа в Панорама „Плевенска епопея1877 г.” ще бъде открита изложба „Памет за войната” по повод140 г. от Руско-турската война 1877-1878 г. Изложбата е предоставена с любезното съдействие на Н. Пр. Анатолий Макаров, посланик на Руската Федерация в Република България. Изложбата е изготвена от Фондация „Център за опазване и социализация на културното наследство” към Министерството на културата на РБългария и Руското военноисторическо общество/РВИО. Използвани са материали от фондовете на музеите в Стара Загора, Русе, РВИМ – Плевен, НПМ „Шипка-Бузлуджа” и ДА „Архиви”.

Представени са 14 национално значими паметници, свързани с войната 1877-1878 г., които се намират на местата, където са се водили най-тежките боеве в България – Стара Загора, Плевен, София, Русе: Паметник на Свободата на връх Шипка, Параклис-Мавзолей „Св. Георги Победоносец” в Плевен, Паметник на „Царя Освободител” в София и катедрален храм „Свети Александър Невски”.

Паметниците са издигнати от Комитет „Цар Освободител Александър II”, учреден през1899 г.

На 10 декември 2018 г. вход свободен за всички музейни обекти в структурата на Регионален военноисторически музей – Плевен