Условна присъда и глоба за шофьор, опитал да подкупи полицаи с 20 лева

Делото е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие

Състав на Плевенски окръжен съд разгледа наказателно дело, което е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура град Плевен, против Я.А.С., обвинен в това, че на 25.10.2018г. в гр.Тръстеник , обл.Плевен, направил опит да даде подкуп – дар-парична сума 20 лева, на полицейски органи при РУ на МВР-Д.Митрополия, за да не извършат действие по служба, а именно да не съставят акт за установяване на административно нарушение за констатирани нарушения: автомобилът не е регистриран по надлежния ред, не е снабден с технически изправни принадлежности, не е пререгистриран в срок след придобиването му - престъпление по чл. 304а, предл. 3, във вр. с чл. 304, ал. 1, във вр. с чл. 18, ал.1 от НК.

В хода на проведеното съдебно следствие подсъдимият признава изцяло фактите, изложени в обвинителния акт, като се съгласява да не се събират доказателства за тях. Поради протичането на делото по реда на съкратеното съдебно следствие, съдът трябва да съобрази това, при определяне на наказанието. По повдигнатото обвинение деецът подлежи на наказание до десет години лишаване от свобода и глоба до 15 000 лева.

Поради това, че подсъдимият е съдействал за разкриване на обективната истина и поради ниския размер на дадената парична облага – 20 лева, съдът налага наказание към минимума предвиден в закона от девет месеца лишаване от свобода, което наказание намалява на шест месеца лишаване от свобода. Тъй като лицето не е осъждано до сега, съдът определя наказанието да бъде условно, с тригоишен изпитателен срок.

Що се отнася до наказанието глоба, съдът определя нейният размер да бъде 300 лева, които да бъдат изплатени в полза на държавата.

Така постановената присъда може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд град Велико Търново, в седемдневен срок, считано от днес. Ако не постъпи жалба или протест, след изтичането на този срок, присъдата ще влезе в сила.