Поскъпване на токa от 1 януари 2019 г. няма да има

Това увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов

Поскъпване на тока от 1 януари 2019 г. няма да има. Това увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Коментарът му е по повод очакваното увеличение на природния газ, съобщава tribune.bg. "Булгаргаз" е предложил на регулаторът поскъпване на синьото гориво с под 5%. При такова увеличение на цената на газа не се прави корекция в цената на тока за бита.

Иванов коментира и че в момента сме свидетели на стабилност при регулираната цена на тока за битови потребители, макар да има повишаване на цената за бизнеса.

„Сега, в този период, когато цените на свободния пазар са по-високи през последните две седмици от цените на регулирания пазар, по същия начин комисията запазва стабилността на цените за битовите потребители на регулиран пазар. Анализ на цената на свободния пазар и евентуално отношение към цената на регулирания пазар ще бъде направена едва през месец юни следващата година“, посочи той.

КЕВР очаква и анализ за търговията на борсата. Тя ще продължи до 20 декември и да установи дали има манипулации при търговията. Очаква се резултатът от проверката да е ясен в началото на следващата година и КЕВР да вземе решение как да действа.

„КЕВР няма пряко отношение към функционирането на Българската независима енергийна борса. "Цените се определят от търсенето и предлагането – принцип общовалиден за всяка борса в света. Работата на КЕВР е да проучва дали няма обосновано предположение за злоупотреби на борсата и още преди три месеца бе създадена работна група, която да извърши проучване дали няма нарушение", обясни председателят на регулатора.

Вчера от бизнеса предупредиха за драстично поскъпване от над 300% на тока за индустрията.