И в Москва почетоха героите от Плевенската епопея

Мемориалната служба проведе московския патриарх Кирил

На пл. "Ильинские ворота" в Москва се състоя тържествена церемония-помен на руските воини и българските опълченци и полагането на венци на Параклиса-Паметник на гренадирите, паднали в боевете край Плевен.

Чествани бяха 141 години от победата в едно от решаващите сражения на Освободителната руско-турска война 1877-1878 г. – боя край Плевен, както и 141 години от освещаването и откриването на Параклиса-Паметник на гренадирите.

В церемонията участваха Руската православна църква, Посолството на България в Москва, Министерството на отбраната на РФ, Министерството на външните работи на РФ, обществени организации, представители на българската диаспора.

"Както са писали вестниците от онези години, падането на Плевен е било и остава едно от най-великите събития в историята на славянското освобождение. Дотогава неизвестен град, той е станал скъп за Русия и България, а битката остава пример за военното изкуство. Българският народ продължава да почита паметта на героите, проляли кръвта си в името на свободата. Доказателство за това са около 500-те паметника в цялата страна, издигнати като знак на благодарност към големия подвиг на падналите руснаци, румънци и войници от други армии, а също така и на българските опълченци", каза посланикът на България в Русия Атанас Кръстин.

Мемориалната служба проведе московският патриарх Кирил, който подчерта, че би било непростимо да забравим за тези жертви, които донесоха свобода на балканските страни.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен