И в Москва почетоха героите от Плевенската епопея

Мемориалната служба проведе московския патриарх Кирил

На пл. "Ильинские ворота" в Москва се състоя тържествена церемония-помен на руските воини и българските опълченци и полагането на венци на Параклиса-Паметник на гренадирите, паднали в боевете край Плевен.

Чествани бяха 141 години от победата в едно от решаващите сражения на Освободителната руско-турска война 1877-1878 г. – боя край Плевен, както и 141 години от освещаването и откриването на Параклиса-Паметник на гренадирите.

В церемонията участваха Руската православна църква, Посолството на България в Москва, Министерството на отбраната на РФ, Министерството на външните работи на РФ, обществени организации, представители на българската диаспора.

"Както са писали вестниците от онези години, падането на Плевен е било и остава едно от най-великите събития в историята на славянското освобождение. Дотогава неизвестен град, той е станал скъп за Русия и България, а битката остава пример за военното изкуство. Българският народ продължава да почита паметта на героите, проляли кръвта си в името на свободата. Доказателство за това са около 500-те паметника в цялата страна, издигнати като знак на благодарност към големия подвиг на падналите руснаци, румънци и войници от други армии, а също така и на българските опълченци", каза посланикът на България в Русия Атанас Кръстин.

Мемориалната служба проведе московският патриарх Кирил, който подчерта, че би било непростимо да забравим за тези жертви, които донесоха свобода на балканските страни.