На кого пречат гвардейчетата в Плевен?

Плевенчани питат: Защо Втори ученически гвардейски отряд и Първи ученически гвардейски оркестър не бяха днес на площада?

През тази година в Плевен бяха създадени Втори за страната ученически гвардейски отряд към ОУ "Д-р Петър Берон" и Първи за страната ученически гвардейски оркестър към СУ "Иван Вазов". Събитията по учредяванията им минаха под патронажа на президента на България Румен Радев, с подкрепата на Министерството на отбраната и с участието и съдействието на Националната гвардейска част, и бяха посрещнати повече от радушно от плевенската общественост. 

През месец май младите плевенски гвардейци дори бяха приети от държавния глава, на когото връчиха тържествените си обещания. Накратко - огромна чест за Плевен е да бъде част от патриотичната идея, която възпитава на любов към oтечеството.

Навръх 10 декември обаче стана ясно, че в нашия град гвардейчетата явно пречат на някого.  

"Днес е празник за Плевен - неговото Освобождение, но този ден за мен бе помрачен, а както стана ясно и за много деца, носещи гордо гвардейската униформа в Плевен и техните родители и учители", написа във Фейсбук д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация "Докосни дъгата" и инициатор за създаването на ученически гвардейски отряди и оркестри в цялата страна.

"Скъпи приятели, понеже ме питат защо Втори ученически гвардейски отряд и Първи ученически гвардейски оркестър не бяха на тържественото поднасяне на венците, ще отговоря: “Не са в протокола”! Не са в протокола на отдел “Култура” в Община Плевен... Но ученическите гвардейски отряди в Кърджали, Смолян, Бургас, Батак са в протокола на отделите в съответните общини! И тук ще кажа, празнуваме Свободата, но сме роби на простотията, тесногръдието и завистта!", казва Денислава Ангелова.

"Отдел “Култура” на каква култура възпитава? Загърбвайки труда на децата, облечени в униформи, признати от Националната гвардейска част, с подкрепата на Министерство на отбраната и под Патронажа на Президента на Република България не са в протокола на “Културата” в Плевен. До 1 ноември задавах въпроси, молих се да уважават децата, които подддържат патриотизма и запазват националната идентичност на българите ...но отговори няма! Вече и не искам! Искам само да им кажа, вървете си, защото сте недостойни, защото във вас няма любов, във вас няма гордост, вие сте оскотели души и се чудя кой ви дава правото да унищожавате пламъка, горящ в сърцата на нашите деца!", завършва инициаторката за създаването на ученически гвардейски отряди в цялата страна.