Спешни проверки в Кнежа след сигнал за бедстващи възрастни хора заради ниските температури

Открити са нови двама крайно нуждаещи се в село Бреница

След сигнал за бедстващи възрастни хора заради ниските температури в община Кнежа, местната власт започна спешни проверки. Оценени са условията на живот на 12 пенсионери и самотни майки. Тревогата беше породена след два смъртни случая на самотно живеещи в село Бреница, съобщава btvnovinite.bg.

След проверката комисията е установила нови двама крайно нуждаещи се. Кметът Илийчо Лачовски подчерта, че са им осигурени отопление и храна.

От общината са проверили и двата смъртни случая, като, според местната власт, причините не са в ниските температури. Едната жертва беше 85-годишна жена, починала на 25 ноември в пристройка до къща, изгоряла при пожар.

„Не можем да обхванем всички случаи на възрастни хора, които имат нужда от грижи, но правим всичко възможно. Сигнали от кмета също не съм получил за бедстващ човек, самият той не ме е уведомил, че има някакъв проблем. Другото, което е, за да има някаква помощ от Агенция „Социално подпомагане”, трябва всяко едно лице това да го заяви, няма как да бъде дадено, без да бъде поискано”, заяви Лачовски.

В момента в общината подкрепа получават над 70 души, към които са зачислени асистенти. А всички, които посещават детските градини, са освободени от такси, за да се облекчат родителите.