Наградиха Ивет Горанова за "Пробив в световния спорт"

Плевенчнаката призна, че е разочарована от факта, че не е попаднала в топ 10 на анкетата спортист на годината за 2018-а

Бронзовата медалистка от Световното първенство по олимпийско карате Ивет Горанова очаква през 2019-а година да има по-големи спортни успехи. Българката, която спечели исторически първи медал за България в този спорт от шампионат на планетата при жените", беше наградена за "Пробив в световния спорт", съобщава sportal.bg. Преди няколко дни Горанова завърши на пето място на силен турнир по олимпийско карате Серия А в Шанхай (Китай). 

"Радостна съм, че печеля тази награда. Надява се това да е началото на моята кариера и в бъдеще да имам по-големи успехи. В Китай имах пет срещи, а на полуфиналите загубих от водачката в световната ранглиста и европейска шампионка Анжелика Терлюга от Украйна, която победих на световното първенство. Но ще взема доста точки за световната ранглиста за олимпийските игри в Токио 2020", каза Горанова.

Българката добави, че вече е добре познато име в спорта. "Сега всички ще гледам моята игра, ще правят тактики срещи мен, както аз правя срещу другите състезателки. В Китай имаше 79 състезателки в моята категория, а общо на турнира около 1300", добави Горанова.

Следващата година ще бъде тежка за нея, защото ще се бори за квоти за олимпийските игри в Токио 2020. "Имаме доста тежка година, почти всяка седмица имаме лагери и състезания. В края на март е европейското първенство, а класиране в топ 5 носи квота за европейските олимпийски игри в Минск. Победа там тъй осигурява квота за Токио", разкри Горанова. Трима състезатели са на олимпийска подготовка и с най-големи шансове да участват в Токио - Ивет Горанова, Александра Стублева и Стефан Петков.

Генералният секретар на БНФК Борис Николов каза, че в централата приемат наградата на Горанова като "едно признание за нашата работа". "Сега след всички тези награди очакванията към Ивет стават по-големи, но ние вярваме, че тя е силна и ще се справи с тези очаквания, ще ги изпълни и дори ще ги надмине", добави Николов.

Ивет Горанова призна, че е разочарована от факта, че не е попаднала в топ 10 на анкетата спортист на годината за 2018-а. "Разочарована съм. Имах амбиции да бъда в десетката, за мен това би било голямо признание. Надявам се следващата година да имам по-големи успехи и да попадна в тази анкета", заяви състезателката.