Малки коледари гостуваха в Общинския съвет на Игнажден (Снимки)

Добрите гости зарадваха с присъствието си местния парламен

С посрещане на коледарчета от Детска градина „Гергана“ и Начално училище „Христо Ботев“ в Плевен започна днешното, последно за тази година заседание на Общински съвет - Плевен. Добрите гости зарадваха с присъствието си местния парламент на Игнажден и поздравиха с предстоящите коледни и новогодишни празници председателя на ОбС – Плевен Мартин Митев и общинските съветници, кмета на Общината Георг Спартански и всички присъстващи в зала „Гена Димитрова“.

Първи своя коледарски поздрав отправиха децата от детска градина „Гергана“. Водени от своите преподаватели, те изпълниха коледни стихове и песни и отправиха своя коледарски благослов за здраве и берекет.

След тях празнично настроение в залата внесоха и коледарчетата от Начално училище „Христо Ботев“. Облечени в празнични носии, четвъртокласниците представиха обича коледуване, пяха и наричаха по автентична благословия от Плевенския край. Поднесени бяха и подаръци - погачи и коледни картички.

„Благодаря на децата от ДГ „Гергана“ и НУ „Христо Ботев“ за добрите пожелания и за настроението, което внесоха в залата. Хубаво е, когато пазим традициите и учим децата си на тях. Днес е и един от най-хубавите празници - Игнажден. Народните обичаи гласят, че по това кой човек полазник, първи влезе в дома ни от сутринта, се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Убеден се, че при тези гости днес всички ние ще имаме една успешна и добра година. Бъдете здрави и винаги така усмихнати, и не спирайте да ни радвате с успехите си“, пожела на децата председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

И както повелява традицията - домакините бяха сурвакани за здраве, и то два пъти. От името на Общинския съвет всяко едно от децата получи подарък - торбичка с лакомства.