Основнa цел на правителството е до 2024 година да бъде готова магистрала "Хемус"

През 2019 година ще се изградят близо 119 км нови пътища

През 2019 година ще се изградят близо 119 км нови пътища. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова в интервю за БТА. За целта ще бъдат инвестирани около 1 млрд. лв. Средствата са от бюджета, Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" и Механизъм "Свързана Европа". Предстои и рехабилитация и основни ремонти на 709 км пътища, за което са отделени 516 млн. лв.

Основната цел на правителството е до 2024 година да бъде готова магистрала "Хемус". До 2023 г. трябва да бъде завършена и магистрала "Струма", за да не се загуби европейското финансиране.

В най-лошо състояние е третокласната пътна мрежа. Близо 8000 км се нуждаят от ремонт, за което са необходими над 930 млн. лв.. Нужно е да се направи ремонт и на 112 пътни съоръжения, за които по първоначални оценки са необходими 165 млн. лв.

През 2019 година ще бъде въведена пилотна схема на плащане. При нея цялата стойност на договора ще се разплати на изпълнителя, след издадено разрешение за ползване. А целта е да се стимулира изпълнителят да работи качествено и в срок.

През новата година ще бъдат направени и инвестиции от 1,2 млрд. лв. за модернизацията на ВиК сектора.  Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради ще приключи, но се търсят различни варианти за нейното продължаванеСнимка на Деня

Щрихи от Плевен