Плевен посреща с тържествен ритуал 36-ия контингент на България от мисия в Афганистан

На тържествения ритуал ще присъства министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев ще присъстват на тържествения ритуал по официалното посрещане на 36-ия контингент, който се завърна от международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан „Решителна подкрепа”. Ритуалът ще се проведе на 3 януари 2019 г. от 11.30 часа на площад „Възраждане” в град Плевен.

36-ият български военен контингент се състои от национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. В състава му са включени до 160 военнослужещи от Сухопътните войски и 68-ма бригада „Специални сили“. 

По време на мисията те изпълняваха задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летище Кандахар, както и с обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.

Национален командир на контингента е полковник Веселин Василев от Съвместното командване на силите, а командир на ротата - майор Велин Кехайов от 4-и механизиран батальон от Единен център за начална подготовка – град Плевен.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия