С понижаването на температурите се очаква нова грипна вълна

Не трябва да се подценява леката кашлица през този сезон, защото тя може да прерасне в бронхопневмония

С понижаването на температурите се очаква нова грипна вълна. Това заяви в предаването „Тази сутрин” по bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

"Когато е студено търсим затворени и отоплени помещение, където се събираме повече хора, а това предполага разпространението на грипа. Когато е много студено се свиват кръвоносните съдове в нашия нос, по-малко бели кръвни клетки влизат в нашата лигавица, а тя ни пази от вирусите и бактериите”, обясни проф. Кантарджиев.

Експертът заяви, че при повечето държави в Европа има слаба циркулация на грип, в две страни нивата са по-високи – Турция и Швеция.

"През този сезон доминира т.н. пандемичен грип H1. Нашата лаборатория миналата седмица доказа 11 случая на грип, познат още като свински. Ситуацията обаче не е епидемична. 2015 г. – 2016 г. се разбра, че той е опасен за пълните хора и бременните жени”, каза още проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев алармира, че не трябва да се подценява леката кашлица през този сезон, защото тя може да прерасне в бронхопневмония.  

„Преди да се изпише антибиотик трябва да се направи бактериологично изследване. Да, то става след 48 часа, но тогава е ясно с кой антибиотик трябва да се лекува, а не да се прилага на сляпо”, каза експертът.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"