Няма да има промяна в изпитната програма на държавните зрелостни изпити

Това обяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова

Няма да има промяна в изпитната програма на държавните зрелостни изпити, обяви пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя уточни, че от 5 до 18 март дванайсетокласниците трябва да подадат заявления за явяване на държавен зрелостен изпит. С него те ще направят избор на предмет, по който ще държат втори държавен зрелостен изпит, припомни заместник-министърът.

Изпитите след 7 клас няма да бъдат заедно с държавните зрелостни изпити, каза още Таня Михайлова. На 17 юни ще бъде изпитът по български език и литература /БЕЛ/, на 19 юни – по математика, а на 21 юни – външно оценяване по чужд език, който е по желание.

Заместник-министърът на образованието посочи още, че ученици, които са от чужда образователна система, през тази година ще имат възможност да се явяват на национално външно оценяване с оглед кандидатстване в нашите училища. До 10 януари те трябва да подадат заявления за явяване на този изпит в регионалните управления на образованието.

Заплатите във всички училища трябва да са увеличени от 1 януари, изтъкна Михайлова. Предвиденото увеличение е не по-малко от 20%.