Плевен посрещна 36-ия Контингент на Българската армия от мисия на НАТО в Афганистан

На церемонията присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев

На тържествена церемония в Плевен посрещнаха 36-ия контингент от мисията на НАТО в Афганистан.  На церемонията присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, съобщават от информационния център на МО.

Според военния министър Красимир Каракачанов форматът на участие на НАТО в Афганистан трябва да бъде разгледан на следващото заседание на Алианса. Както знаете в средата на декември президентът на САЩ  Доналд Тръмп  обяви, че планира изтегляне на половината от 14 хиляди американски военнослужещи от Афганистан. „Ако политиката на САЩ, като на съюзник в НАТО, е да изтегли своя контингент, лично аз не смятам, че България има повече работа там”, заяви Каракачанов. Той допълни, че на следващата среща на военните министри от НАТО този въпрос трябва  да се обсъди.

36-ият български военен контингент се състои от национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. В състава му са включени до 160 военнослужещи от Сухопътните войски и 68-ма бригада „Специални сили“. По време на мисията те изпълняваха задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летище Кандахар, както и с обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия. Национален командир на контингента е полковник Веселин Василев от Съвместното командване на силите.