На Богоявление осветиха знамената на Плевенския гарнизон (Снимки)

Тържественият ритуал за Богоявление се проведе на площад „Възраждане“

С Богоявленски водосвет, отслужен от свещеници от плевенските православни храмове, днес в Плевен бяха осветени знамената на Българската армия. Тържественият ритуал за Богоявление се проведе на площад „Възраждане“, с участието на почетни роти от военните формирования 22160, 38220 и 42800 - Плевен, от Военовъздушна учебна база „Георги Бенковски” - гр. Долна Митрополия и духовия оркестър на Сухопътните войски. Традицията уважи и председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, заедно представители на военно-патриотичните съюзи и командири на военните формирования от Плевенския гарнизон.

„Днес за 26 път се събираме, за да извършим един от най-значимите ритуали в историята на Българската армия - водосвет на бойните знамена! Бойното знаме е славата и честта на българския войник, то е глас и завет на нашите деди“, обърна се към военнослужещите полк. Николай Бешев - командир на Единния център за начална подготовка в Плевен. Той припомни също, че традицията за освещаване на знамената води началото си още от битката при Ахелой през 917 година.

По стар български обичай на 6 януари - Богоявление, Българската православна църква благославя Българската армия и нейните бойни знамена и флагове, които са символ на бойния дух на военнослужещите.