Стотици си взеха последно сбогом с Иван Ласкин

Отиде си едно непораснало момче, което беляза цяло едно поколение

Последно сбогом на големия Иван Ласкин. Църквата „Свети Седмочисленици“ се оказа твърде малка за стотиците, които искаха да зърнат за последно и да се простят с актьора, който изгубихме рано след тежко заболяване, съобщава tribune.bg.

"Символ на поколения българи си отиде. Много умно момче беше, много талантлив. Аз учих с него тук в Седмо училище, една година под него бях. Виждаше се още от ученик, че има изключителни таланти. Тъжно е, много е тъжно“ . Това сподели министърът на културата Боил Банов.

"Искрено ми се иска времето, в което живеем да бъде такова, че да се влагат малко повече усилия в паметта и в разбирането на това, което имаме. Защото, когато го загубим, много почваме да тъжим. Стара е максимата, че когато имаш нещо, ти не можеш да го оцениш! Лека му пръст!“, сподели актьорът и директор на Сатиричния театър Калин Сърменов.

"Аз съм по-близък на Пепа Николова, но с тях бях приятел, обичах ги като мои деца и двамата – и Алекс и Иван. Винаги съм се възхищавал, общо взето се възхищавам на мъжкарите, винаги съм се отвращавал от бездарни помиари! Такъв беше – честен, прям, казваше и ние това често наричаме скандално – не! Много боли истината и повече ще ни липсват хора, които казват истината! На мен лично той ще ми липсва! Той беше човек, от който имах нужда! Много забравихме истината и с него ще си отиде парченце от истината, от мъжкарлъка! Той беше човек, който не влизаше в рамка! Беше честен, добър! Никому лошо не е сторил! Готов беше да раздели залъка с приятели! Марката „Чочо“ – талантливи, честни, откровени хора. Безкрайно харесвам такива хора! Имаше химия между нас, много го обичах като мое момче! Жалко! Светла му памет!“, бяха думите на Вежди Рашидов.

"Отиде си едно непораснало момче, което беляза цяло едно поколение, това объркано поколение, което порасна при едни други условия! Той имаше късмет да изиграе роли, които всеки от нас искаше да изиграе! От мечтата българинът да пътува, да види други светове, да види други континенти, да отиде да види цялото Средиземно море. Обаче ето, дори в тази си роля, той беше затворник. Там той нелегално се качи на кораба, ако помните! След това остана наистина, както и повечето от нас, пленник на Прехода, на системата. Искаше да каже много неща и ги казваше по негов начин. За съжаление тази битка, която водеше последните години, се оказа много тежка за него и не успя да я спечели. Жалко! Ние сме с Алекс, със Софи, с другото дете, ще бъдем винаги до тях! Голяма загуба, да не говорим от хъшлашка гледна точка. Една градска легенда, едно момче на купона, беше готино да си му приятел, също като Чочо, едно към едно! Всички мадами, момичета си падаха по него ….!“, през сълзи каза Ники Кънчев

"Аз го познавах. Бих могъл да кажа, че бяхме приятели. Тъжно е че си отива толкова рано! Сега кой ще се грижи за Алекс и за детето, той беше упора и бяха много хубаво семейство! Мъчно ми е, но това е животът“, сподели и зам.-министърът на културата Румен Димитров.

"Вижте какъв хубав, слънчев ден е днеска! Иван беше човек с непреодолим дори за себе си характер! Страшен приятел! Имало е години, в които сме били скарани по цяла година, след което се прегръщаме! Всичко избухваше много бързо. Човек, който много обичаше България и смятам, че и България много го е обичала! Просто, защото той остана от малкото хора, и изгоря, разбира се, в тази битка по един или друг начин, верен на характера си! Той не направи никакъв компромис до последния си ден. Човек със страхотно чувство за хумор, с много ирония, човек, който винаги казваше това, което мисли и в крайна сметка годините на трудната демокрация по един или друг начин си отмъстиха заради неговата честност и прямост!“, разказа Ути Бъчваров.

Сред приятелите и колегите, които бяха дошли в църквата „Свети Седмочисленици“, за да си вземат последно сбогом с Иван Ласкин, бяха още актрисата Ернестина Шинова и съпругът ѝ Андрей Слабаков, проф. Здравко Митков, директорът на Народния театър Мариус Донкин, актьорите Тончо Токмакчиев, Мария Каварджикова, Дарин Ангелов, Валери Йорданов, Мариан Бачев, Веселин Плачков, режисьорите Теди Москов и Лили Абаджиева, председателят на асоциация "Докосни дъгата" Денислава Ангелова, Наско Сираков, музикантът Фънки, Ути Бъчваров и много други.

Иван Ласкин беше един от най-харизматичните, обичани и талантливи български актьори. Бунтар по душа! Той си отиде на 48-годишна възраст на 6 януари, след престой в тежко състояние във ВМА. Иван Ласкин остави сериозни следи, както в киното, така и в театъра.

През 1986 г. детският сериал „Васко да Гама от село Рупча” го превръща в най-популярното момче у нас. По-късно завършва ВИТИЗ. Незабравими остават ролите му и в сериали като „Хайка за вълци” и „Дунав мост”. Играл е на сцените на Народен театър „Иван Вазов“, Театър Българска Армия, Малък Градски Театър „Зад канала“ и много други.

Поклон пред паметта му!