Невяна Владинова се запозна с трудната работа на миньорите

Златните момичета слязоха под земята и копаха в мините

Момичетата от ансамбъл - жени (капитанът Симона Дянкова, Елена Бинева, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс), индивидуалните състезателки Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн, както и треньорът на национален отбор индивидуално Силвия Стойнева бяха на гости на компанията Дънди Прешъс Металс в Челопеч по покана на изпълнителния директор на компанията г-н Илия Гърков.

Дънди Прешъс Металс е един от основните спонсори, които подпомагат дейността на БФХГ, както и оказват неоценима помощ при организацията на домакинството на Световното първенство по художествена гимнастика в София, както и домакинствата ни на кръговете от Световните купи по художествена гимнастика.

Денят започна с пътуване до Челопеч и още с пристигането им в мината, момичетата бяха посрещнати изключително гостоприемно от домакините.

Мерките за сигурност още с влизането направиха огромно впечатление за всички - съвременни технологии и иновации - гимнастичките от националния отбор получиха специални пропуски за влизане, необходимото за всички в мината предпазно облекло, без което никой няма право да влиза в галериите, специален инструктаж по безопасност и чак тогава бяха допуснати да разгледат мината.

Разходката в галериите запозна момичетата с трудната миньорска работа, а те по-късно разказаха как протича един техен тренировъчен ден в залата. 

Момичетата подариха на своите домакини топка с автографи, а получиха като подарък специално направени сувенири - златни миньорски каски с надпис Dundee.

Момичетата видяха какво представлява къс от руда със златна нишка и после посетиха и Обогатителната фабрика, където става същинската преработка на рудата.

През цялото време домакините от Дънди Прешъс Металс в лицето на изпълнителния директор г-н Илия Гърков, както и всички, които бяха на смяна се отнесоха изключително любезно и отговаряха на въпросите на момичетата, накрая имаше подготвен малък обяд и посещението приключи с обещанието да има още такива срещи.

Така този ден се оказа по-различен за отбора и това им помогна да разнообразят ежедневието на тренировките с нови впечатления и нови запознанства.