Разкриха подробности за заловените помагачи на терористи в няколко града, сред които и Плевен

В организираната престъпна група има български и чуждестранни граждани, каза зам.-главният прокурор

Задържани са 43 лица от български и чужди граждани, предметът на делото е нерегламентирани преводи на парични суми, наречени в арабския свят "хавала", вкл. и за организации в чужбина, занимаващи се с терористична дейност. В София, Благоевград, Плевен, може би в Брезник и Пловдив, както и други. Това каза пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев пред журналисти, предаде Канал 3.

Тече акция, свързана с националната сигурност: Плевен под лупата на спецслужбите

"С това се е занимавало основното лице в организираната престъпна група с лицата, които го подпомагат. Това лице е влязло в контакти, финансирало е лица, които се занимават с логистика на международни терористични организации и тяхното финансиране", уточни Иван Гешев.

Той изрично подчерта, че в случая не става дума за явни терористични действия или такава заплаха на територията на страната.

"Накратко - един финансист, който финансира всякакви незаконни дейности чрез системата "хавала", вкл. и на лица извън територията на страната, занимаващи се с терористична дейност.Хавала се нарича в арабския свят една древна система, като не е ясно дали е възникнала в Индия през 8 век или в Европа от еврейски търговци. Тя се появява далеч преди съвременното банково дело. Общо взето принципът й е един: при едно лице - хавалда, идват определени хора, които носят определена сума и които искат тя да пристигне в друга част на света, вместо да бъде преместена от тях там", обясни Иван Гешев.

"Това дело е едно от първите в ЕС с такъв предмет, каза Гешев. Той добави, че между 100 и 300 млрд. евро годишно генерира организацията на "хавала”.

Гешев уточни, че при акцията са претърсени над 50 адреса в 7 града, за които са издадени над 130 разрешения за различни претърсвания. "Предстои колегите да преценят дали и по отношение на колко ще бъде повдигнато обвинение", заяви Гешев.