С много настроение в УМБАЛ - Плевен отбелязаха Бабинден (Снимки)

През изминалата година в УМБАЛ са се родили 1167 бебета, което е малко по-малко от 2017 г

С много настроение, веселие и балетен танц в Акушеро-гинекологичен комплекс в УМБАЛ „Д-р Г. Странски” бе отбелязан 21 януари, Ден на родилната помощ, известен още като Бабинден. На събитието се събраха много хора, като освен представители на ръководството на болницата и болничен персонал, присъстваха и пенсионирани техни колеги.

Събитието бе водено от Старшата акушерка Божинова, а шефът на Акушеро-гинекологичния комплекс доц. д-р Йордан Попов произнесе приветствено слово и благодари на всички акушер-гинеколози, неонатолози, акушерки, медицински персонал и на всички колеги от болницата, съпричастни с нейното развитие. Народният представител д-р Калин Поповски също произнесе реч, в която увери колегите си, че с работата си в Парламента постоянно се стреми да се подобрят условията в здравеопазването. Главната сестра на болницата Ивайла Петкова прочете поздравителен адрес от Изпълнителния директор доц. д-р Цветан Луканов и от Зам.-изпълнителния директор доц. д- р Вълков. От името на пенсионерите благодарствена реч изнесе акушер Габка Монова, а тържествата започнаха с балетно изпълнение и последвала почерпка.

Както е по традиция, бяха измити ритуално и ръцете на опитна акушерка от млада нейна колежка. В случая акушер Александрина Иванова поля вода с менче на опитната нейна колежка Ваня Денчева.

През изминалата година в УМБАЛ са се родили 1167 бебета, което е малко по-малко от 2017 г., и се дължи, според доц. Попов, на демографската криза. Намаляло е с близо 9 % раждането със секцио, което според доц. Попов е добър индикатор. 2.6% е многоплодната бременност, която се дължи предимно на репродуктивните технологии.