България може да замени лева с еврото най-рано през 2022 г.

Положително е, че имаме план към Еврозоната и ясни обещания, категорична Ева Майдел

Най-рано замяната на българския лев с евро би могла да е 1 януари 2022 г. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на граждански диалог на тема "България по пътя към еврото". В дискусията взеха участие заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог и за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари, Валдис Домбровскис и евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП). 

Ако минем успешно стрес тестовете и прегледа на активите на банките, ще можем да кандидатстваме за Чакалнята на Еврозоната от началото на юли тази година. Престоят в ERМ2 е средно две години, а след това обикновено е нужна една година за подготвителна работа за въвеждането на валутата. Този подготвителна работа обаче може да се прави в по-ранен период и така да приемем еврото от началото на 2022 година, уточни Владислав Горанов.

Той подчерта, че еврото се е утвърдило като втората най-ползвана валута на света, но се е видяло, че въпреки огромния шок на финансовата криза еврото се е превърнало в механизъм, който успява да гарантира благосъстоянието на европейските граждани.

Евродепутатът Ева Майдел отбеляза като положително развитие, че вече има и конкретно извървени стъпки, план към еврозоната, както и много ясни обещания от министрите на еврозоната от лятото на 2018 г.. Като позитиви от приемането на еврото тя изтъкна, че ако има голяма криза в Европа, България ще има достъп до механизъма за стабилност, чрез който спестяванията на българите ще бъдат много по-добре защитени.