БЛС: Няма лек за мъката на родителите, но това е трагедия и за персонала на лечебното заведение

"Няма как да произнеса присъда дали има пропуск или не", заяви пд-р Иван Маджаров

Няма лек за мъката на родителите, но когато има смъртен случай, това е трагедия и за персонала на лечебното заведение. Това обяви в предаването "Тази сутрин" председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров по повод случая на смърт на бебе в Плевен заради вирусна инфекция. Родителите на 1-годишното момченце ще търсят правата си в съда. От Министерството на здравеопазването вчера признаха, че има пропуски и обещаха допълнителни проверки.

"Има грипна епидемия през последните 20 дни. През кабинетите на ден преминават между 50 и 100 случая с идентични симптоми - висока температура, втрисане, болки в гърлото. Това са характерните симптоми на вирусната инфекция. За щастие съвсем малълк процент завършват с усложнения и смъртен случай. Когато има грипна епидемия, когато е зима и имаме такива симптоми, не трябва да се препоръчва друго лечение, освен симптоматично, покой и наблюдение на болния. Ако има динамика в заболяването, разбира се, трябва да се вземат мерки", допълни д-р Маджаров.

"Родителите са в правото си да се чувстват засегнати, но няма как да произнеса присъда дали има пропуск или не. Какво ще постигнем, ако предварително разпнем един колега, който през деня е прегледал не по-малко от 50 случая като на това дете и един от тези случаи се е усложнил на другия ден. Заболяванията при децата понякога се развиват за часове", каза още председателят на БЛС.