Районна прокуратура – Русе предаде на съд мъж, държал тютюн без акцизен бандерол

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда

Районна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу мъж за държане на тютюн без акцизен бандерол.
 Обвинението срещу Д.З. е за това, че на 04.09.2018 год. в гр.Русе, държал акцизни стоки - 20,054 кг. нарязан тютюн за пушене без акцизен бандерол, когато такъв се изисква по Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и Закона за акцизите и данъчните складове, на обща стойност 3976,39 лв., като случаят е немаловажен - престъпление по чл.234 от НК. 

 Обвиняемият знаел, че по закон, за нарязания тютюн като стока, се изисква задължително да бъде облепен с български акцизен бандерол, тъй като е тютюнево изделие и подлежи на облагане с акциз, и че е разрешено притежаването само на такъв нарязан тютюн. Съзнавайки тези обстоятелства на 31.08.2018 г. обвиняемият, на телефон публикуван в интернет сайт, си поръчал 20 кг. нарязан тютюн за пушене. На 04.09.2018 г. обвиняемият бил уведомен от спедиторска фирма, че е пристигнала пратка за него, която ще доставят на домашния му адрес.

През същия период полицейски служители на Областна Дирекция на МВР - Русе, изпълнявайки служебните си задължения във връзка с оперативна информация за получаване на пратка с нарязан тютюн за пушене от обвиняемия, извършили проверка при която установили безакцизния тютюн.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен