Михаил Минчев за плевенчанина Иван Монов: Играе тенис като най-добрите в Европа на тази възраст

Националите на България до 12 г. се класираха за финалите на Европейската отборна зимна купа от 8 до 10 февруари

Националите на България до 12 г. се класираха за финалите на Европейската отборна зимна купа от 8 до 10 февруари във Веска (Чехия).

Нашите момчета спечелиха второ място на турнира в Хилерод (Дания). Там България разгроми Турция и Израел с по 3:0 победи. В спор за първото място нашите момчета отстъпиха на Великобритания, припомнят от БФтенис.

България се представи в състав Александър Василев (TK "15:40", София), Робен Гавани (TK "Витоша", София) и Иван Монов (TK "Плевен-ПСК", Плевен) с треньор Михаил Минчев.

"Това беше изключително силно първенство с равностойни отбори, като фаворити бяха Великобритания и Франция - мултикултурни държави с голям брой конкурентни състезатели, от които могат да избират най-достойните. Другите 5 държави България, Турция, Израел, Дания и Финландия бяха доста равностойни. Може би само отборът на Люксембург имаше по-скромни възможности", сподели Минчев. "Впечатли ме високото техническо ниво на игра от страна на почти всички. Също така високото темпо. На 11-12 години почти всички са технически завършени състезатели. Нашите момчета преминаха през трудни моменти в срещите срещу Израел и Турция. На няколко пъти наваксваха изоставания в сетовете. Наложи се да спасяват сетболи, но играха със сърце и се справиха. В мачовете срещу Великобритания технически и физически дори стояхме по-добре от съперниците ни, но те играха по-подредено, не импровизираха във важните моменти. Успяваха да реализират повечето си тактически намерения и това за жалост обезкуражи нашите момчета твърде рано. Мога да кажа, че съм много доволен от Сашо, Бени и Иван. Играят тенис като най-добрите в Европа на тази възраст, но трябва да работят и върху всички малки неща и детайлите, които наглед им се струват маловажни, защото конкуренцията е жестока, понякога граничеща с перфекционизъм и именно това ни очаква на финалите в Чехия след няколко дни. Като отбор заслужихме уважението на другите.".

За финалите в Чехия се класираха осемте най-добри отбора в Европа. Освен България на първенството ще участват Великобритания, Италия, Полша, Белгия, Чехия, Румъния и Русия.