Разбиха иманярска банда в Плевенско

Извършителите са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР

На 11 февруари в 14.30 часа е стартирала полицейска акция по противодействие на престъпления, свързани "културно-исторически ценности" на територията на община Гулянци. При обход в землището на село Милковица в границите на антично селище "Утус" са установени 32-годишен, 42-годишен, 43-годишен и 18-годишен, и четиримата от град Гулянци, в момента, в който извършвали теренни разкопки. Мъжете без надлежно разрешително извършвали изкопни дейности в търсене на археологически обекти като изполвали технически средства и МПС. Деянието съставлява престъпление по чл.277 а, ал.3, във вр. с ал.1 от НК. Местопроизшествието е посетено полицейски служители. Извършен е оглед и на лек автомобил  "Форд Мондео". Иззети са като веществени доказателства  металотърсач, две криви и две прави лопати, пет метални къса с различна форма, наподобяващи антични монети с релефни изображения, както и автомобила. 

При последващо претърсване при условията на неотложност по реда на чл.161, ал.2, във вр. чл.160 от НПК в дома на 32-годишния в град Гулянци са намерени и иззети елипсовидна част за метал-детектор /сонда с монтиран към нея кабел с дължина около 80 см./, метален къс с дължина 7.5 см. - сив на цвят, два метални къса с кръгла форма и различен релеф и 15 метални къса /предмети/ с кръгла форма, различен диаметър, сиво - син цвят с различен по вид релеф. В дома на 18-годишния са намерени металотърсач и три артефакти - метален къс със сферична, неправилна форма - 15 мм., каменен къс с правоъгълна, неправилна форма, с приблизителни размери 80/40/8мм. и предмет от неопределено вещество с дъговидна форма, заострен в единия край и канал с широчина 11 мм. в другия край.

Предстои назначаване на експертизи. Извършителите са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. Полицейските действия са под ръководството на окръжен прокурор.