Телефонните измамници са цинични, но няма риск от заплахите им

"Когато ви се искат пари по телефона, става въпрос за измама", заявиха от сектор "Измами" в ГД "Национална полиция"

Над 8 млн. лв са придобили телефонните измамници само за една година. Възможно ли е МВР да спре престъпниците - гост в Сутрешния блок на БНТ беше инспектор Златка Падинкова, началник сектор "Измами" в ГД "Национална полиция".

"Все още много хора продължават да стават жертва на тези измами, това са предимно възрастни хора - над 70-75 години, те нямат възможност за бърза реакция, за адекватна оценка, освен това нямат активна комуникация със свои близки и роднини", обясни инспектор Падинкова.

"Измамниците са изключително изобретателни - казват на жертвите си как да действат, какво да правят. Имаме случаи, в които подлъгани от измамници хора наемат стая в хотел, където остават за по няколко дни във времето, в което тече измамата, тоест те са в една изолация. В много случаи, хората сравнително скоро след като приключат разговорите с измамниците, осъзнават, че са станали жертва", каза още тя.

"Най-честите схеми са добре познатите от години - даване на капаро - за климатици, техника или друга изгодна покупка, също така за освобождаване на митническа пратка. Най-успешна остава схемата за съдействие на полицията", допълни експертът.

"Съветваме хората да знаят - когато ви се искат пари по телефона, става въпрос за измама. Няма никакъв риск вербалните атаки да бъдат реализирани - те са част от телефонната измама и начин, по който измамниците стават още по-убедителни. Те са изключително крайни в заплахите си, обиждат хората, крайно цинични са. Заплашват, че долу има полиция или хора, които ще се качат и ще ви отрежат пръстите, или ще ви пребият. Няма такова нещо, това е дистанционно престъпление, каза още инспекторът.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен