Министър Бисер Петков: Има трайна тенденция за ръст на заплатите

Има сектори, като ИТ и телекомуникациите, където средната месечна работа достига до 3 хил. лв.

„Има трайна тенденция за нарастване на доходите на работещите в България. За първи път през декември средната работна заплата минава 1205 лв., а средно-месечната заплата през четвъртото тримесечие достига 1 171лв. , което е със 7%  повече спрямо година по-рано“, посочи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред БТВ.

Той посочи и че има сектори, като  ИТ и телекомуникациите, където средната месечна работа достига до 3 хил. лв.

„Нарастването на доходите на българите. Това е политика на правителството, а инструментът е повишаването на минималната работна заплата“, подчерта Петков.

Той подчерта и , че бизнесът вече е заявил, че за 2019 ще увеличи заплатите с двуцифрен ръст.

„Повишаването на заплатите не е предизборен ход, а е закономерно, то следва развитието на икономиката и на политиката, водена от правителството“, заяви още министърът.

Той обясни и че се работи в насока за повишаване на финансирането на социалните услуги.

„Финансирането на социални услуги става на основата на стандарти, които държавата постоянно осъвременява, и през тази година средно стандартите са увеличени с 13% и средствата също са увеличени. Ръстът на минималната работна заплата, който е около 10% и миналата година, и тази година, води до това, че доближава заплата на социалните работници до минималната“, обясни Петков.

Предстои и увеличение на пенсиите с 5,7% от 1 юли, като таванът ще стане 1 200 лв.

Активно се работи за промени в закона за хората с увреждания.

„Според новия закон повече хора получават новата месечна финансова подкрепа за трайни увреждания. Според данни на Агенцията за социално подпомагане над 575 000 души са получили помощи за януари, 78 000 за първи път са включени в получаването на социални помощи от държавата, 400 хиляди вече взимат по-висока сума от преди“, уточни министърът.

За месец януари сумата, която е изплатена е с 20 млн. повече от декември.