В Кнежа зарязаха лозите и избраха най-добрите майстори на виното

Традицията повелява в този ден да се подрязват лозите, за да се получи голяма реколта през есента

По стара българска традиция днес почитаме Св. Трифон. Светецът се приема за покровител на лозари, кръчмари и градинари. Традицията повелява в този ден да се подрязват лозите, за да се получи голяма реколта през есента. 

По случай празника днес в ресторант "Хибрид" в Кнежа се проведе конкурса "Майстор на виното". Спазихме традицията като направихме възстановка на обичая "зарязване". За доброто настроение на присъстващите се погрижиха вокалните групи „Гергана” при ПК „Дълголетие” и "Росна китка" при Клуб на инвалида с. Бреница. 

15 винопроизводители от общината изложиха своите вина, а технологът Динко Димитров определи трите най-добри от тях. Титлата майстор на виното бе присъдена на Петър Гърневски, който участва в конкурса с червено вино „Каберне” и бяло вино „Мускат отонел”. Второ място зае Марияна Йорданова с домашно произведено бяло вино, а на трета позиция бе класиран Славчо Милковски с бяло вино „Букет”. Победителите получиха награди и грамоти, подсигурени от Община Кнежа. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен