Mинистър Маринов: Проблемът с битовата престъпност е основен, той касае цялата територия на страната

Мисия

16-02-2019, 06:56

Снимка:

МВР

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Отчетени бяха подобрени показатели

Целта на провеждащото се национално съвещание на ръководния състав на МВР е да се направи анализ на дейността на министерството за изминалата 2018 г. и да се определят  приоритетите и целите, които си поставяме за тази година, обобщи вътрешният министър. Като водещи приоритети той посочи ресурсното, техническото и кадрово обезпечаване и модернизация. Вътрешният министър уточни, че с презентация на Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ директорите ще се запознаят детайлно с възможностите на новоизградени информационни фондове, тяхната интеграция, зоните, където е изградено  видеонаблюдение, припомняйки, че се надгражда така наречената пътна карта, която дава един  аналитичен  продукт  за оперативните работници и анализ  за взимане на управленски решения.

Предстои дискусия по проблеми, които касаят конкретни територии и дейности, обобщи министър Маринов, очертавайки няколко акцента. Проблемът с битовата престъпност е основен, той касае цялата територия на страната. Отчетени бяха подобрени показатели, споделени бяха добри практики и именно съвещанието е мястото за обмен на опит между директорите. Друга тема е пътната безопасност, тя стои сериозно пред погледа на професионалното ръководство. Отчетохме резултатните действия по засиления три пъти контрол и правим  пряка връзка с намаляване на пътнотранспортния травматизъм. Говорим за новите триноги камери, за изграждане на видеонаблюдение и софтуери, които автоматично да генерират нарушения. Всичко това е в процес и смятам, че е правилната посока, затова продължаваме с ежедневен труд да влияем върху обстановката. Телефонните измами също са във фокуса ни, през  последния месец обсъждаме и прилагаме нова тактика и метод на работа по тях, допълни министърът. Беше създадено специализирано звено в Главна дирекция „Национална полиция“, специализирани звена в три областни дирекции, където смятаме, че са ядрата на тези измамници. Мерките, които взехме дават своите резултати, но е необходимо да направим реорганизация и да продължим  работа в тази посока. Освен оперативните действия, една от мерките си остава превенцията, включително и чрез силата на медиите.

Министър Младен Маринов припомни, че се обсъждат  промените в закона от  една страна, от друга продължава технологичното обновяване и въоръжаване на министерството. По отношение на ежемесечно отчитаните показателите на дирекциите, вътрешният министър уточни, че всяка територия е различна, както по големина, така и гъстота на населението, по специфика на икономиката и т.н., така че формалното сравнение не би могло да даде точна картина. Показателите на дирекциите се отчитат и сравняват с нейни предишни периоди. Важното е  да се следи тенденцията при развитието на самата дирекция и да се намесим, когато трябва и когато се констатира спад при високите показатели, посочи министър Маринов.