Министър Маринов похвали ОДМВР - Плевен и старши комисар Красимир Начев

На национално съвещание обсъдиха проблемите в борбата с престъпността

Министърът на вътрешните работи взе участие в Национално съвещание в Главна дирекция "Национална полиция", посветено на проблемите в борбата с престъпността. Именно битовата престъпност, телефонните измами и пътната безопасност са сред приоритетите на ръководството на МВР, които се дискутират, предаде БНР.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че има дирекции в страната където борбата с този вид престъпления е на високо ниво и даде за пример Плевен. Там е постигнат определен напредък, а идеята на ръководството на МВР е областните дирекции да обменят опит помежду си. Работи се и по въпроса за видеонаблюдението в отделните градове да бъде разширено, тъй като много често то спомага за разкриването на различни видове престъпления.

"Във всички зони, където е изградено видеонаблюдение в страната се насочват към една платформа, която обединява всичките тях и дава един аналитичен продукт за оперативните работници и за анализ за взимане на управленски решения“, уточни министър Маринов.

"Проблемът с битовата престъпност беше обсъждан, тъй като той е един основен проблеми, който касае абсолютно цялата територия на страната. Отчетени бяха подобрения в показателите, които отчитат видовете престъпност, както и директорите, които са постигнали по сериозни резултати като директора на Плевен. Знаете, че там имаше населени места, които бяха изключително тежки, отчетохме добри резултати.", посочи той.

Сред най-актуалните теми е и тази с телефонните измами, тъй като в последните месеци подобни случаи, при които пенсионери дават огромни суми зачестиха, от полицията обмислят дори кампания през медиите в тази насока. Ще бъдат предприети и още мерки, но към момента от вътрешното министерство предпочитат  те да останат в тайна.

"В последния месец обсъждаме прилагане на нова тактика и метод на работа по тях, тъй като до момента беше създадено специализирано звено в Главна дирекция „Национална полиция“, както и специализирани звена в три областни дирекции, в които смятаме, че там са ядрата на тези измамници. Мерките, които взехме дадоха резултат, но в момента те вече са на своя пик и е необходимо да направим реорганизация, за да продължим работата“, коментира вътрешният министър без да дава подробности. 

Пътната безопасност също е на дневен ред според ръководството на МВР.