Второкласници от НУ "Отец Паисий" изнесоха пред своите съученици представление за Левски

Спектакълът е по сценарий на класния им ръководител Цветанка Ангелова

Днес, по случай 146 години от героичната гибел на Левски, учениците от II г клас изнесоха пред своите съученици, родители и учители представление за живота и делото на големия ни революционер. Спектакълът е по сценарий на класния им ръководител Цветанка Ангелова, а музикалното оформление - на музикалния училищен педагог Елка Пъшева.

В главната роля на Васил Левски бе шестокласникът от СУ „Цветан Спасов” и бивш възпитаник на НУ "Отец Пасисий" Павел Велков. Животът на именития български борец за свобода оживя в песни, стихове, сценки и снимки. Малките актьори разказаха за неговото детство, монашески години и революционна дейност. Те припомниха епизоди от делото му, оставили ярка диря в съзнанието и родовата памет на българина, а именно: отказа на Левски от монашеството, раздялата с майка му, когато ѝ дава косите си и ѝ казва, че се е посветил на Отечеството, създаването на революционните комитети, предрешенията му, за да не го хванат турските заптиета, залавянето и осъждането му.

В програмата прозвучаха песните "Аз съм българче", "Песен за Апостола" и "Кажи ми, горо!", които децата изпълниха с проникновено чувство. Малките второклсници бяха заслужено аплодирани от публиката и поздравени за тяхното изпълнение от директора Иван Вълков.