С уникален свръхмодерен апарат за безкръвни операции се сдоби Очна клиника към УМБАЛ - Плевен

Апаратът е закупен със средства на болницата

С уникален свръхмодерен апарат за безкръвни операции от най-ново поколение се сдоби Очна клиника към УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ в Плевен, като с него ще работи екип, начело с доц.д-р Снежана Мургова, дм. Апаратът е закупен със средства на болницата. С новата апаратура в Плевен ще може да се помогне на всички болни, страдащи от.катаракта, кръвоизлив в окото, премахване на чуждо тяло от окото, заболявания на макулата.

CONSTELLATION ® Vision System представлява комбинирана микрохирургична система, която се използва в офталмологичната хирургия, както за операции на преден, така и за операции на заден очен сегмент. Хирургичният апарат е американско производство и е една от най-добрите машини в света за отстраняване на вътрешно перде (катаракта) и за извършване на витреоретинални операции. Такива апарати са рядкост в България и са от най-ново поколение, без досегашен аналог в медицинската практика. Наред със съкратеното оперативно време Constellation предлага повишена безопасност за пациента, самонастройващ се интелигентен интерфейс, копиращ почерка на хирурга спрямо извършваната операция и гарантиращ намален рехабилитационен процес за пациента.

Constellation съдържа в себе си три апарата:

Модул за предносегментна хирургия с 3 различни вида уникални наконечници; модул за задносегментна хирургия с доразвита 3-D философия за работа в заден сегмент, ретинален лазер от ново поколение с гласово потвърждение на избраните настрoйки.

Модулът за преден сегмент с уникален наконечник OziL с възможност за комбинирано използване на надлъжно и ротационно движение на върха е без аналог в световната практика досега. Тази харектеристика на апарата позволява на хирургът да извърши операцията много по-бързо, по- щадящо и по-сигурно за пациента с катаракта.

Модул за заден сегмент разполага с високоскоростна гилотина ULTRAVIT, управлявана пневматично и достигаща 7500 разреза в минута, оставяйки далеч зад себе си апаратите на конкуренцията с едва 1500 разреза в минута. Високата скорост гарантира безопасна работа в непосредствена близост до ретината, както и по-голяма ефективност на процедурата за по- кратко време.

С новата микрохирургична система очните хирурзи ще имат възможност за още по-голяма прецизност спрямо състоянието на пациента, по-голям контрол на вътреочното налягане по време на операция, което вече се регулира автоматично от апарата и позволява моментално компенсиране на неочаквани усложнения; Апаратът дава възможност за индивидуален подход с оптимални резултати дори при особено комплицирани случаи.